Hækkeklipper

0
Shares
Diverse,

Hækkeklipper

Hækkeklipper – Bedst i test 2020

Hvilket signal vil du sende til dine naboer og gæster?

Noget af det første man lægger mærke til, når man kommer hjem til nogen, er haven. Den har en stor betydning for husets karakter, og lægger op til, hvad man kan forvente, når man kommer indenfor. Noget af det der oftest fylder meget i en have er hækken, man ser hurtigt hvis den ujævn, eller stikker ud til alle sider. Det er derfor vigtigt at du har det rette udstyr, når du skal i gang med at klippe din hæk, hvis du ønsker et flot og nydeligt resultat. Det er her dit valg, af hækkeklipper kommer ind i billedet. Med en hækkeklipper vil du hurtigt og nemt få styr på din hæk, og sørge for den har en flot og jævn struktur. 

Denne test indeholder nogle af de bedste hækkeklippere på markedet lige nu. Derudover vil der være en detaljeret beskrivelse af de forskellige modeller, der har til formål, at give dig et indblik i hvilken model der vil passe til dig. 

Denne artikel indeholder:

 • Gennemgående analyse af hækkeklippere
 • Specifikationer og fordele ved de forskellige hækkeklippere
 • Gode råd og tips om din hæk og hækkeklipper
 • Råd og vejledning om valg af hækkeklipper

Bosch AHS 55-20 Li – Hækkeklipper

Vores første model vil være denne hækkeklipper fra Bosch. Den har scoret 5/5 i en test, lavet af “Gør Det Selv” på grund af dens lave vægt, samt dens styrke til at beskære grene op til 25 millimeter. Hækkeklipperen vil være det perfekte valg til dig, som ønsker sig en alsidig hækkeklipper. Denne model vejer ikke mere end 2,6 kg, hvilket gør at den er smidig og nem at kontrollere. Derudover har den masser af kraft, der gør at den kan klippe næsten alt du sætter den op imod. 

Fuld features og funktionalitet

Denne hækkeklipper er som tidligere nævnt stor og kraftfuld. Trods dens størrelse og funktionalitet er den stadig utrolig let og smidig. Den har en vægt på 2,6 kg, hvilket faktisk er under det normale gennemsnit for en hækkeklipper i denne størrelse. Modellen er udstyret med et 18 volts batteri, som dog ikke medfølger til produktet. Hvis du derimod allerede ejer et Bosch batteri på 18 volt fra deres “Grønne serie”, kan dette sagtens bruges. Hvis du ikke allerede vidste det, kan vi fortælle, at Bosch kører med et program til alle deres værktøjer i den samme serie. Det betyder at et batteri fra deres grønne serie, kan bruges til alle de andre værktøjer i den serie. Hvis du ikke har sådan et batterie, er der selvfølgelig også mulighed for at købe et seperat ved siden af. 

Bosch har lagt nogle ekstra features i deres hækkeklipper. En af dem er at denne model er produceret med knivbeskytter. Dette vil sige, at den beskytter sig mod at skære i dit hegn og rækværk. Bosch AHS 55-20 Li er også produceret med et antiblokeringssystem, hvilket gør at den ikke sætter sig fast, mens du er i gang med at klippe hækken. For at gøre modellen mere smidig og brugbar, har de også udstyret den med specialtænder/knive. De gør det muligt for dig, at skære ind i din hæk eller busk, for at få det perfekte resultat.

Som tidligere nævnt er denne hækkeklipper rigtig medgørlig og smidig. Bosch har også udstyret deres AHS 55-20 Li model med et rundt håndtag foroven, som skal hjælpe med fleksibiliteten. Den er også udstyret med Bosch’s nye syneonchip, som gør at motoren i hækkeklipperen, selv går ind og fordeler dens styrke, alt efter hvilken opgave den skal klare. Det gør at du vil få en længere driftstid, da den ikke vil bruge den samme mængde strøm ved mindre opgaver, som når den skal klare en mere tung opgave. 

Vurdering

Hvis du står og mangler en hækkeklipper der kan klare de fleste opgaver er denne model fra Bosch helt sikkert et ekstra kig værd. Den passer perfekt til dig, der har en mellemstor have. Det kan selvfølgelig også være en fordel, hvis du i forvejen har udstyr fra deres grønne serie. Det er nemlig batterier der er dyre, og med den grønne serie kan du bruge det samme til alt dit værktøj. Så alt i alt, en meget alsidig hækkeklipper.

Bosch AHS 55-20 Li – Specifikationer

 • Hastighed: 2600 spm
 • Klinge: 550 mm
 • Tandmellemrum: 20 mm
 • Vægt: 2.6 kg
 • Elektrisk: Ja
 • Ledningsfri: Ja
 • Batteri: 18 volt
 • Opladning: 60 min

Bosch AHS 55-20 Li – Fordele

 • Vægt
 • Anti Blocking System
 • Syneon Chip
 • Beskyttelse af knive
 • Ergonomisk håndtag

Texas Smart Hedge 500 -Hækkeklipper

Denne hækkeklipper fra Texas er som vores tidligere model også batteridrevet. Det der gør at denne skiller sig ud af mængden, er at den er bygget med et langt skaft, der gør at den er specielt god til høje hække. Derudover har de gjort det mere brugervenlig, ved at du kan indstille bladet til 90 grader, som gør det nemt for dig at tage toppen af din hæk, som ellers tit kan forvolde besvær. Denne model kommer med oplader og batteri.

Dansk mærke med dansk kvalitet

Som mange ikke rigtig ved, så er Texas et dansk mærke, selvom det selvfølgelig nok ikke lige ville have været din første tanke. De producere mange forskellige maskiner til en masse forskellige formål. Deres produkter bruges oftest til vej og have, hvor deres produkter altid er udsmykket med Texa’s ikoniske gule farve. Deres Smart Hedge 500 skiller sig lidt ud fra de andre modeller i testen, da vi vil karaktere dette produkt som en stanghækkeklipper, på grund af dens lange skaft. Længden gør at du har nemmere ved at nå steder, som du normalt ville skulle bruge en stige til at nå. Hækkeklipperen kommer også med et ekstra mellemstykke, som gør at du kan nå endnu længere op, hvis dette skulle være en nødvendighed. 

Når man kommer til at skulle klippe toppen af sin hæk, kan det tit og oftest være snart at nå, mens man stadig står på jorden. Texas har derfor gjort sådan at du kan vinkle deres hækkeklipper til 90 grader, så det er nemt for dig at få en pæn top. Det er også her at længden spiller ind, da den også gør sådan at du kan gå på jorden, mens du klipper toppen.

Texas Smart Hedge 500 vejer kun 3 kg, hvilket gør den utrolig nem og have med at gøre. Denne model kommer også med batteri og oplader.

Vurdering

Her får du en dejlig nem og støjsvag hækkeklipper, som kan hjælpe dig med at trimme din høje hæk, uden brug af stige eller andre besværlige redskaber. Den har også en dejlig funktion, som hjælper dig med at klippe toppen af din hæk, og så vejer den ikke særlig meget. Så den vil være perfekt til dig med en høj hæk, eller hvis du er træt af, at skulle bruge stige hver gang den skal klippes til. 

Texas Smart Hedge 500 – Specifikationer

 • Batteri: 18 volt
 • Ladetid: 60 min
 • Driftstid: 30 min
 • Klinge: 410 mm
 • Tandafstand: 15 mm
 • Vægt: 3 kg

Texas Smart Hedge 500 – Fordele

 • Langt skaft
 • Ekstra mellemstykke
 • Mulighed for 90 graders vinkel på bladet
 • Lav vægt
 • Ekseptionel til høje hække

Makita DUH523Z – Hækkeklipper

Denne hækkeklipper fra Makita klare sig flot i flere test. Det skyldes blandt andet, at den er forholdsvis let, hvilket gør den nem at arbejde med. Derudover har Makita udstyret den med et ergonomisk greb, som vi også så på den første model vi kiggede på. Dette gør at den er endnu nemmere og arbejde med, samt at den er produceret med masser af styrke til at skære sig igennem. Den kan klare grene op til 15 millimeter i tykkelse, og passer derfor fint, til at beskære de årlige hækplanter. 

Kan klare lidt af hvert

Makita har formået at holde vægten nede. Deres DUH523Z model vejer kun 3,4 kg, og er derfor dejlig let, samtidig med at den føles, som om der ligger noget kvalitet i den. Ligesom den første model i testen, sælges denne model også uden batteri. Det skyldes at Makita ligesom Bosch, har valgt at bruge et batteri system, som gør at deres maskiner kan bruge de samme batterier. Dette er både med til at beskytte miljøet, men det sørger også for at holde priserne ned, da det oftest er dem man skal betale mest for. Hvis du ikke står med et batterie til den, er det selvfølgelig muligt at købe et separat. 

Hækkeklipperens klinge ligger lige omkring de 52 cm hvilket er forholdsvist langt. Motoren på denne model er udstyret, med noget Makita kalder for en blød opstart, hvilket vil sige at den beskytter sig selv mod en eventuel strømafbrydelse under opstart. Derudover er den produceret med en indbygget beskyttelse mod overbelastning, hvor til hvis der skulle komme overbelastning, vil der være lamper, der tydeligt vil angive fejl og overbelastning på maskinen. 

Vurdering

Makita har udviklet en dejlig nem og ergonomisk hækkeklipper, som passer perfekt til dig som bare skal have klippet hækken til en gang om året. Den udviser stor potentiale i diverse tests, hvor den bliver udmærket ved dens lave støjniveau og den nemme håndtering af maskinen. Man skal dog tænke over hvilken slags hæk man har, da denne hækkeklipper ikke er bygget til at tage grene over 15 millimeter, og selvom den kan klare grene på den tykkelse, skal den helst ikke klippe for mange af dem. Så et perfekt og brugbart produkt til dig med en mindre have, med en hæk uden for tykke grene.

Makita DUH523Z – Specifikationer

 • Batteri: 18 volt
 • Ladetid: 55 min
 • Klinge: 520 mm
 • Tandafstand: 15 mm
 • Vægt: 3,5 kg
 • Hastighed: 1350 spm
 • Ledningsfri

Makita DUH523Z – Fordele

 • Miljøvenlig
 • Blød opstart
 • Elektronisk bremse
 • LED lampe ved overbelastning
 • Beskyttelse ved overbelastning

Bosch AHS 65-34 – Hækkeklipper

1.504 kr.

1.920 kr.

Bosch har udviklet en hækkeklipper, som de har valgt at kalde AHS 65-34, da det henviser til længden på bladet og afstanden mellem tænderne. Dette er en af de mere kraftfulde modeller, som vi kommer til at se på i denne artikel. Modellen får størstedelen af sine gode anmeldelser, på baggrund af den gode brugervenlighed der ligger bag, samt den effektivitet som den udviser i haven. 

Masser af kræfter til de store opgaver

Denne hækkeklipper fra Bosch er en utrolig kraftfuld hækkeklipper med en effekt på 700 watt samt en hastighed på 3.400 i minuttet. Foruden at være godt med kraft, har den også et længere blad end de fleste. Dens snitte længde er på 65 centimeter, hvilket er med til, at opgaver kan klares hurtigere og nemmere. De har sørget for, at der er langt mellem tænderne, så den har mulighed for at tage de helt store grene også. Hvilket den gør overraskende nemt. 

Toppen af bladet er der monteret en knivbeskytter, og den har også mulighed for at stoppe hvis den skulle blive blokeret. Det er funktioner Bosch har tilføjet for, at forlænge hækkeklipperens holdbarhed og sikre at der ikke opstår komplikationer under en opgave. 

For din egen sikkerheds skyld er den udstyret med tre sikkerhedsknapper. Disse knapper sidder fordelt på håndtager, hvilket gør at man bliver nødt til at betjene den med to hænder, for at den kan virke. Derudover er den også AGR-certificeret, hvilket betyder at den er skånsom mod din ryg. 

Vurdering

Som du måske kan fornemme, er der her tale om en maskine med masser af kraft. Det er som sådan tiltænkt dig, der har en stor have, og vil være sikker på at kvaliteten og sikkerheden er i top. Den vil også hjælpe dig med at klare dine opgaver hurtigere, så du vil få mere tid til at tage dig af andre opgaver. Så hvis du er på udkig efter en hækkeklipper der kan klare næsten alt, så får du her rigtig meget for pengene. 

Bosch AHS 65-34 – Specifikationer

 • Strøm: 700 Watt
 • Hastighed: 3400 spm
 • Klinge: 650 mm 
 • Tandmellemrum: 34 mm 
 • Vægt: 3,8 kg
 • Ledningsfri

Bosch AHS 65-34 – Fordele

 • Kraftfuld
 • Hurtig
 • Langt blad
 • AGR-certificeret

Gardena EasyCut 420/45 – Hækkeklipper

For at sikre os at vi kommer forbi alle de gode modeller, samt de fleste afskygninger af hækkeklipper, har vi her med en hækkeklipper, der skal være til strøm under brug. Det gode ved sådan en model er at den kan blive ved uden at skulle til opladning. Vi har her at gøre med en mindre model, så den er tiltænkt de lidt mindre haver, samtidig med at den gør det muligt for dig at klare den på ingen tid. Foruden at kunne blive ved, er dette også en af de billigere modeller, så de fleste vil kunne være med på den. Den kan oftest erhverves for omkring 400 kroner. Samtidig med at den er billig, har den motor også 420 Watt så den kan blive ved i lang tid, og så vejer den også kun 2,7 kg.

Letvægts klipper med stor kraft

Gardena har tænkt meget på komfort da de udviklede denne model. De har sørget for at gøre den så behagelig som muligt, hvilket spiller godt sammen med, at den er bygget til at skulle kunne bruges i lang tid. Det kan man både se, ved at de har givet den en kraftig motor på 420 Watt, og derudover valgt at der skal direkte strøm til, så du kan blive ved, med at klippe indtil du er færdig. Den kraftige motor gør også, at den kan klippe grene med en tykkelse op til 18 mm, som er en meget stor tykkelse for en lille model som denne.

For at gøre oplevelsen endnu bedre, har Gardena udstyret den med et ErgoTec håndtag, som gør at den ligger ekstra godt i hånden, når du skal klippe hæk i flere forskellige positioner. For at forlænge holdbarheden af bladene er der sat beskyttelse for enden, som kan beskytte dem, hvis man har behov for at arbejde tæt på sit hus eller jorden. Gardena har også tilføjet en feature, der gør at stikket ikke bare vil falde ud, mens man klipper. De har tilføjet en kabelaflastning, som sørger for at kablet forbliver i under klipningen. 

Vurdering

Som de fleste andre modeller i denne test, får man her rigtig meget for pengene. Som tidligere nævnt skiller denne model sig ud, ved at den skal være til strøm under hele klipningen. Det kan både være en fordel og en ulempe, hvilket meget kommer an på dit behov. Men her får man ihvertfald en god alsidig hækkeklipper, med en kraftig motor der kan klare rigtig mange opgaver. 

Gardena EasyCut 420/45 – Specifikationer

 • Elektrisk motor
 • Motorkraft: 420 Watt
 • Vægt: 2,7 kg
 • Klinge: 450 mm
 • Tandmellemrum: 18 mm
 • Støjniveau: 97
 • Ikke ledningsfri

Gardena EasyCut 420/45 – Fordele

 • Let vægt
 • Motorkraft
 • Lav pris
 • Grene op til 18 mm
 • Beskyttelse af knivene

Ryobi OHT1850X One+ – Hækkeklipper

Den næste på vores liste er denne OHT1850X One+ som er udviklet og produceret af Ryobi. Ryobi er et Japansk mærke, som laver en del forskellige ting, indenfor den elektroniske verden heriblandt powertools og byggehardware. Denne model er kendetegnet ved, at den er udstyret med en masse forskellige indstillingsmulighed. Det gør det nemt og hurtigt at komme omkring med den, samtidig med at det giver en masse fleksible muligheder, når det kommer til, at skulle klippe hækken. Modellen er derudover batteridrevet, og har en “okay” pris, de fleste kan være med på. Den kan oftest erhverves for den nette sum af 750 kroner. 

Hækkeklipper med 4 hovedindstillinger

Som tidligere nævnt er denne model batteridrevet. Det giver nogle fordele, når det kommer til bevægelsesfrihed i din have. Det virker umiddelbart også, som om det er det, Ryobi har haft i fokus, da de udviklede denne model, da de også har gjort den utrolig fleksibel med deres skærehoved. Selve længden på bladet er 50 cm, hvilket er en meget normal længde. De har placeret tænderne med et mellemrum på 16 mm, hvilket gør at den kan klippe mindre grene og kviste. Ryobi har gjort det muligt for hovedet, at blive indstillet i 4 forskellige vinkler, hvilket vil gøre nogle af dine arbejdsopgaver meget nemmere.

Derudover har de gjort det bagerste håndtag roterbar, hvilket også hjælper med at få klippet i forskellige positioner. Som du nok har bemærket på billedet, er denne model udstyret med et langt skaft, som hjælper dig med at komme bredder og længere frem. Ryobi har tilføjet en løvopsamler som de kalder “HedgeSweep”. Der medfølger dog ikke batteri og oplader, når du køber denne model. Her gælder det samme som ved mange af Bosch’s og Texa’s produkter. Det vil sige, at hvis du står med en andet produkt fra Ryobi’s One+ serie, vil du have mulighed for at bruge batteriet derfra til din hækkeklipper. Som nævnt tidligere hjælper dette med at holde priserne nede, og så er det samtidig også med til at skåne miljøet. 

Vurdering

Her får du en hækkeklipper, som kan klare mange forskellige opgaver. Den er udstyret med 4 special installationer omkring hovedet, der gør at du kan ændre den til forskellige vinkler, hvilket gør det nemmere at klippe hækken. Derudover er den forsynet med et langt skaft, som gør at du kan klare høje hække uden at skulle have ondt i arme og ryg. Så alt i alt en god hækkeklipper til lidt mere advanceret opgaver.

Ryobi OHT1850X One+ – Specifikationer

 • Klinge: 500 mm
 • Tandmellemrum: 16 mm
 • Spænding: 18 V
 • Ladetid: 180 min
 • Vægt: 3,2 kg
 • Hastighed: 2400 spm

Ryobi OHT1850X One+ – Fordele

 • Batteridrevet
 • 4 indstillinger af hovedet
 • Roterende baghåndtag
 • Løvopsamler

Bosch AHS 50-20 Li – Hækkeklipper

Denne model fra Bosch er som de to andre modeller, også udstyret med en kraftfuld EL motor. Batteriet er på 18 volt og kører med 2600 spm, hvilket virkelig giver noget drivkraft, når man skal fremad i projektet. Modellen har også en bladlængde på 50 cm, samt en afstand mellem tænderne på 2 cm. Det giver den en forholdsvis god klippe areal, dog lidt mindre end de forrige modeller fra Bosch. Den har derimod en god længde mellem tænderne, som er med til at gøre, den kan klippe de fleste hække arter. 

Lav vægt og gode funktioner

Bosch har udviklet en rigtig god allrounder, som kan klare de fleste opgaver, din have kan byde på. Dens lave vægt på 2,5 kg gør, at den er ideel til at bruge i lang tid, og derfor kan du hurtigt blive færdig med at få klippet hækken. Som de tidligere modeller fra Bosch medfølger der heller ikke her et batteri med til den. Det betyder så at det skal købes ved siden af, hvis man ikke allerede har et 18 volts batteri. Det smarte ved denne opsætning er, at man spare pengene på batterier, da det samme batteri kan bruges i flere maskiner. Det gør at deres produkter oftest kan findes billiger, da et batteri er noget af det, der gør elektriske værktøjer ekstra dyre. 

Som vores tidligere model “Bosch AHS 55-20 Li” er denne også udstyret med en knivbeskytter, som er med til at gøre klipning af hække tættere på jorden eller muren mere sikkert. Denne model er også udstyret med en ekstra funktion, som vi er stødt på før, ved en af de tidligere omtalte modeller, nemlig “Anti Blocking System” som har til formål at undgå motorstop og andre problemer, der kunne forlænge dit arbejde. 

Denne Hækkeklipper er også udstyret med 3 drifts knapper, som er til for at forhøje sikkerheden, og sikre sig, at den ikke ved et uheld går i gang. Håndtaget er også bygget, så det hjælper med at aflaste ryg og skuldre mens du arbejder. 

Vurdering

Som du måske også er kommet frem til. Får man her rigtig meget for pengene. Den minder utrolig meget om Bosch AHS 55-20 Li, og de har begge de samme funktioner. Den eneste store forskel er, at denne model har et mindre blad, samt prisen på denne også ligger lidt under.

Bosch AHS 50-20 Li – specifikationer

 • Hastighed: 2600 spm
 • Bladlængde: 500 mm
 • Tandmellemrum: 20 mm
 • Vægt: 2,5 kg
 • Ledningsfri
 • Driftstid: 50 min
 • Batteri: 18 Volt

Bosch AHS 50-20 Li – Fordele

 • Vægt
 • Anti Blocking System
 • Syneon Chip
 • Beskyttelse af knive
 • Ergonomisk håndtag

Makita UH4570 – Hækkeklipper

Makita som vi har set før i denne test, har lavet en model de kalder UH4570. For dem som ikke kender Makita endnu. Kan vi fortælle at de er et mærke, der er anerkendt af alle professionelle og semiprofessionelle gør det selv folk. De er blevet anerkendt på den baggrund, at de er gode til at lave kvalitetsprodukter til overkommelige priser. Deres produkter bliver produceret med mange alsidige funktioner og klare sig generelt godt i de fleste tests.

En hækkeklipper der kan lidt af hvert

Denne model fra Makita passer godt i de fleste haver. Den har en bladlængde på 45 centimeter, hvilket er lidt mindre end de andre modeller i denne test, og det vil derfor også tage lidt længere at få færdiggjort havearbejdet. Derfor ikke at sige den er dårligere. Dens motor yder 550 watt, hvilket giver den lidt mere end nogle af de andre modeller, og kan derfor klare lidt mere genstridige opgaver. Når det kommer til mellemrummet mellem tænderne, kan den klare grene op til 18 millimeter, som egentlig også er godkendt. Den kan klare de fleste, men kan få problemer, hvis det for eksempel er en ældre bøgehæk. 

Som du kan se på billedet, har Makita valgt, at deres håndtag skal være tredelt. Det gør det lettere, at få et bedre greb når man skal arbejde i forskellige stillinger. Det er også med til at aflaste skulder og ryg, da man ikke behøver at stå i akavet positioner, når hækken skal klippes. 

Foruden de gode features har den også nogle funktioner, som er med til at skabe større sikkerhed under brug. Den er blandt andet udstyret med kvikstop og skridkobling, hvilket er med til at beskytte dig og din hækkeklipper, hvis man skulle være uheldig og tage den, eller sværdet giver bagslag.

Vurdering

Ved denne model får man meget for pengene. Den kan klare de fleste opgaver, samt har en god længde på bladet. Du får kvalitet, og kan være sikker på, at den klipper præcist uden at forvolde problemer. Grebet giver en god balance, som understøtter ryggen, så du ikke bliver nødt til at stoppe på grund af skader. Så hvis du står med en mindre have, og kunne bruge en hækkeklipper med alsidige egenskaber, som gør det nemt og hurtigt at navigere rundt i haven, ville denne model fra Makita helt sikkert være et godt valg. 

Makita UH4570 – Specifikationer

 • Bladlængde: 450 mm
 • Tandmellemrum: 18 mm
 • Motor effekt: 550 watt
 • Hastighed: 1.600 spm
 • Vægt: 3,6 kg
 • Støjniveau: 97,9 dB
 • Ikke ledningsfri

Makita UH4570 – Fordele

 • Smidig
 • Tredelt håndtag
 • Kvikstop
 • Skridkobling

Valg af din næste hækkeklipper

Det er ikke altid nemt at finde den rette hækkeklipper. Som det fremgår af vores test, så er der mange bud på markedet, og det kommer alt sammen an på, hvilket behov man har. De fleste med hus og have foretrækker, dog en maskine der kan gøre det hurtigt og pænt. 

Har du behov for en hækkeklipper på benzin, el eller opladeligt batteri?

Dette er en af de første spørgsmål, du skal gøre op med dig selv. Man kan sige, at det vil være en fordel at vælge det man har nemmest ved at benytte sig af. Derefter kan man så se på, om det passer sammen med de egenskaber, man ønsker, at hækkeklipperen har. Vi har opstillet en lille forklaring på de 3 forskellige måder en hækkeklipper kan få energi fra. 

Hækkeklipper – Benzin

Som du måske kan forestille dig, får du her utrolig meget kraft. De kan oftest klare alle opgaver, og bliver oftest brugt af folk, der arbejder med det i erhvervsøjemed. En af fordelene ved denne type er ikke kun kræfterne i maskinen, men også den fordel at du ikke har ledninger der følger med, og du har ikke behov for at lade den op i flere timer, men kan bare fylde nyt brændstof på. Ulemperne ved sådan en hækkeklipper er, at den larmer ualmindeligt meget. En anden ting er, at den kan være ualmindelig dyr at reparerer, hvis den skulle gå i stykker. 

Fordele

 • Kan klare alle opgaver pga. den kraftige motor
 • Kan bruges overalt

Ulemper 

 • Høj vægt
 • Dyr i anskaffelse og reparation
Hækkeklipper – EL

Denne type hækkeklipper er meget anderledes set i forhold til dem på benzin. Du får ikke nær så mange kræfter, men de larmer oftest meget mindre, og de vejer ikke nær så meget. Det vil sige at de kan være gode nok, hvis man bare mangler en trimmer til haven, og måske skal gå med den i lang tid. Man skal dog have in mente, at du her er afhængig af en strømledning, som skal kunne være lang nok til at nå rundt.

Fordele

 • Billig i anskaffelse og reparation
 • Støjsvag
 • Nem at betjene
 • Lav vægt
 • Løber aldrig tør for strøm

Ulemper 

 • Kræver strømudtag
 • Man skal passe på, at man ikke klipper ledningen over
 • Mindre kraftig motor end en benzindrevet
Hækkeklipper – Opladeligt batteri

Dette ville helt sikkert også være en mulighed, hvis du overvejede en hækkeklipper på EL. Her får du stadig mange af en EL klippers fordele, men uden dens største ulempe. Du får her en både let og støjsvag hækkeklipper, som du ikke behøver at have ledning til hele tiden. En sådan model vil passe godt til de normale haver, men kan have en stor ulempe, hvis haven går hen og bliver for stor. Du skal nemlig huske på, at den skal oplades engang imellem, og det er ikke sikkert at en opladning vil være nok til hele haven. Problemet kan selvfølgelig løses ved, at købe et ekstern batteri. Mange modeller kommer også uden batteri, hvilket vil sige, at det skal købes ved siden af, hvis du ikke ejer et fra den samme producent. (Dette gælder oftest producenter som Bosch, Texas og Ryobi)

Fordele 

 • Billig i anskaffelse og reparation
 • Støjsvag
 • Nem at betjene
 • Lav vægt
 • Kan bruges overalt

Ulemper 

 • Skal ofte oplades
 • Mindre kraftig motor end en benzindrevet 

Hvilken hæk arbejder du med?

Nu er det ikke fordi, der bliver lavet hækkeklippere specielt til en type hæk. Her skal man se på arten, da de kan forme sig forskelligt, og dermed have stor indflydelse på valget af hækkeklipper. Et godt eksempel vil være, at en ligusterhæk som man ser i mange villakvartere, har nogle meget tynde og små grene. Hvorimod en bøgehæk vil have en del tykkere grene, og det vil derfor være smart, at se på mellemrummet mellem hækkeklipperens tænder. Det kommer selvfølgelig også meget an på hvor gammel hækken er. Nogle hække får tykkere og tykkere grene med årene. Det ses for eksempel ved en bøgehæk, hvor den godt kan have grene over 20 millimeter i tykkelsen, hvilket godt kan være svært for mange hækkeklipper på EL og batteri. 

Det er også vigtigt, at man husker på at hække ikke er ens. Der findes mange forskellige hække, og det skal alle klippes på forskellige måder, og nogle vælger sågar at klippe dem i nogle helt specielle mønstre. Det er derfor også vigtigt, at se på de forskellige funktioner hækkeklipperen har. Det er for eksempel muligt på nogle modeller, at ændre positionen på bladet, hvilket kan hjælpe dig rigtig meget, hvis din hæk skal have et ekstraordinært udseende. Det kan også være, at du har en høj hæk, og derfor vælger en med et langt skaft, så du ikke behøver en stige hele tiden, for at kunne nå toppen. Man får oftest det bedste resultat, hvis man vælger en hækkeklipper, der er skabt til det formål, man vil bruge den til.

Så hvornår skal de forskellige hække klippes?

Som sådan skal en hæk ikke klippes på et specielt tidspunkt. Det har som sådan en nogen betydning, og du skal derfor bare går efter dens udseende. Hvis du synes den begynder at se sjusket og rodet ud, kan det godt være på tide at finde hækkeklipperen frem. Et godt råd ville dog være, at lade være med at klippen den når vi når slut september. Det skyldes de nye skud, der kommer ud når man har klippet hækken til, som muligvis ikke når at blive voksne nok, til at modstå de kolde temperaturer, hvilket vil give hækken frostskader.

Det er nødvendigvis heller ikke det klogeste, at begynde på at klippe hæk allerede i foråret. Det vil være tilstrækkeligt tidligt, til at man vil blive nødt til at skulle klippe hæk en gang til, på grund af at hækken vil nå at skyde ud. En god tommelfingerregel vil være, at du klipper den i juli, da den så ikke vil nå at skyde ud, og stadig være beskyttet når der kommer frost, og så slipper du selvfølgelig for at klippe hæk en gang til. 

Arbejdsopgave og vægt

Vægten spiller en stor rolle, når det kommer til at skulle klippe hæk. Det kan oftest være utrolig anstrengende, og det er derfor vigtigt at gøre op med dig selv, om det skal være en benzin eller en af de to andre typer. Benzin er klart den der vejer mest, og det kan derfor være rigtig hårdt at lave større projekter. Det er oftest heller ikke nødvendigt at have en benzindreven hækkeklipper, hvis man har en almindelig have. 

Når det så er sagt, så er det også vigtigt at se på hvilke opgaver den kommer til at skulle arbejde med. Det vil her siges at der skal ses på hvilken grenstørrelse den kommer til at skulle tage. Hækkeklippere på EL tager oftest mindre grene, da de ikke har de samme kræfter, som en trimmer på benzin. Så du skal selvfølgelig være sikker på, at den kan klare opgaven. 

Udskiftning af klinge

Noget der også er rimelig væsentligt at se på, er om, du har mulighed for at skifte klingen. Ved at skifte klingen kan man let forlænge holdbarheden på sin hækkeklipper. 

Prisen på hækkeklippere kan variere meget

Som overskriften lægger op til, så kan der være mange forskellige priser på en hækkeklipper. Det er yderst svært, at finde ud af hvor man får mest for pengene. Som så mange andre ting, kan man ikke altid være sikker på, at det dyreste er det bedste. Selvfølgelig følger kvalitet og pris sig tæt, men det er ikke altid det afgørende parametre. Man vil oftest kunne se disse uligheder, hvis man ser på de kendte brands kontra et unknown mærke.

Det er derfor en god ide, altid at holde øje med de kendte mærker, og se om man kan gøre en god handel på diverse sider, eller hos den lokale isenkræmmer. I vores test har vi prøvet, at samle så mange forskellige udbyder af det samme produkt, så det hårde benarbejde er lavet på forhånd. Du kan derfor, bare trykke på den billigste forhandler, og derved gøre dagens deal.

De sidste parametre

Der er stadig et par parametre, som du skal være opmærksom på, inden du køber den model, der passer bedst til dig. Her snakker vi vægten, bladlængden og afstanden mellem knivene. Som jeg nævnte tidligere, er det også vigtigt at tænker over, hvor lang tid man regner med, at skulle bruge på en klipning af sin hæk. Det skyldes den begrænset batteritid på de fleste trimmere som har et genopladeligt batteri. Vi vil her hurtigt skitsere, hvornår det vil være smartest at bruge det ene frem for det andet. 

Vægten

Hvis vi ser på vægten, kan dette have en afgørende betydning. Det er en maskine, som skal holdes i hånden, og det kan derfor være eller blive utrolig hårdt. Specielt hvis man er ejer af en høj hæk, og derfor skal gå med strakte arme for at nå hele hækken. Det vil næsten altid være at foretrække, at klipperen vejer så lidt som muligt. Det kan selvfølgelig ikke altid lade sig gøre, da det jo også har noget med arbejdsopgaver at gøre. 

Bladlængden

Ser vi på bladlængden, spænder de typisk fra 35 cm til 65 cm, hvilket har stor betydning for hvor stort et areal du kan tage af gangen. Det vil derfor være en fordel, at have så langt en bladlængde som muligt, hvis man ejer en stor hæk, da det kan hjælpe med at klare opgaven hurtigere. 

Mellemrum mellem tænderne

Dernæst kommer afstanden mellem tænderne. Det er denne afstand, der bestemmer, hvor store grene klipperen kan tage, da der skal være plads mellem tænderne. Det er en af grundene til, at man skal tage en hækkeklipper med stort mellemrum mellem tænderne, hvis man har ældre hække, da de oftest også har den største tykkelse. En god ide ville være, at tjekke hækken og se hvordan det nogenlunde så ud. 

Driftstid

Det sidste vil være tiden. Det er vigtigt og have en ide, om hvor lang tid af gangen, du skal bruge din hækkeklipper. Det skyldes den relativ korte driftstid, set i forhold til den lange opladningstid. Hvis det ikke stemmer overens, kan du ofte skulle vente 3 timer før den er klar til brug igen. Man siger at en god regel, vil være at afsætte 2 minutter pr meter hæk. Så er det forholdsvist nemt, at udregne hvor lang tid du skal bruge, og om din klipper kan klare det på en gang, eller om der skal en opladning mere til. Det er selvfølgelig også muligt at købe en af de andre typer, som er beskrevet længere oppe, eller købe et ekstra batteri, hvis man ikke gider at vente. 

Hvad for en skal jeg så vælge?

Det er jo det helt store spørgsmål. Denne gennemgang af de 3 forskellige typer, og hvilke forskellige faktorer du skal holde øje med, burde have sat det godt i perspektiv. Forhåbentligt har vi sat nogle tanker igang hos dig, eller endnu bedre, gjort dig helt afklaret om hvilken model der passer til dig. Det vil selvfølgelig ikke være nogen fordel, at købe en benzin hækkeklipper, hvis man bor i et rækkehus med 10 kvadratmeter hæk. Der kan man både spare sig selv for en masse penge og besvær ved at vælge en af de andre typer. 

Det er selvfølgelig ikke umuligt, at du står med et kæmpe projekt eller bare har en meget stor have du holder af, og derfor gerne vil have noget som helt sikkert kan klare alle opgaver. Det vi kan konstatere er, at en hækkeklipper er et projekt, man skal undersøge, inden man kaster sig ud i et køb. 


Tips til klipning af din hæk (Højde og bredde)

Alt er selvfølgelig op til en selv, men en lille tommelfingerregel er at hækken altid skal være bredest forneden. Det behøver ikke være noget, der springer direkte i øjnene. Grunden til at det er en god ide, er fordi en stærk blæst/storm, ellers vil kunne knække hækken. 

Når det kommer til højden af din hæk, kan alting være relativ, det er op til den individuelle person, hvor meget og hvor lidt man synes der skal klippes af. Det kan også være, man skulle rådføre sig med sin nabo inden. Det ses også ofte at grundejerforeninger, sætter et maks på, hvor høje de må være.

3 tips til en flot hæk
 1. Gør brug af en snor

Hvis man ikke har prøvet at klippe hæk før, kan en snor oftest gøre tricket. Det samme trick bruges blandt andet af murer til at få en pæn og ret mur. Snoren kan bruges, som guide når hækken skal klippes, og derved kan du være sikkert på du får et jævnt og pænt resultat. 

 1. Rengøring af dit udstyr

Er man i gang med at ordne haven, kan man hurtigt glemme, at ens udstyr bliver medtaget. Det er derfor vigtigt, at man husker og gøre sit udstyr rent. Når man er i gang med at klippe hækken, kommer der hurtigt en masse saft og snavs på hækkeklipperens blad. Der skal man altid rengøre det efter brug.

 1. Underlag til opsamling

Det kan både være besværligt, og tage lang tid og skulle samle alle de kviste og grene, som man har fået skåret af sin hæk. Det kan derfor være en god ide, at ligge noget presenning der hvor du klipper. Det vil både spare dig tid og kraft. 

Hvis du har nydt vores test, og kunne tænke dig andre gode råd, eller se flere test om brugbare ting til huset. Kan du blandt andet læse vores artikel om robotstøvsuger, mini køleskab eller motorsav test lige her.

Hækkeklipper
Bedøm denne artikel
0